Aktualno

Održana radionica Koraci do stavljanja u promet proizvoda ribarstva
  • 27.01.2020.

U četvrtak 23. siječnja 2020. godine održana je radionica u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva za prve kupce proizvoda ribarstva

LAGUR "Tri mora" sudjelovao je na radionici održanoj 23. siječnja 2020. godine u prostorijama Coina na adresi Put Murvice 16 u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva namijenjenoj mogućim prvim kupcima. Radionicu je održala Valentina Andrić, voditeljica Službe za podršku u korištenju mjera ribarstvene politike.

Tema radionice bila je stavljanje u promet proizvoda ribarstva  te su prisutni imali priliku postaviti pitanja i dobiti informacije i upute vezano za prve kupce proizvoda ribarstva,  registraciju na portal gospodarskog ribarstva (PGR), ispunjavanje zahtjeva i drugih uvjeta.

Radionica je bila namijenjena mogućim prvim kupcima: ribarima, ugostiteljima, trgovcima, vlasnicima odobrenih objekata.

Osnovni ciljevi registracije prvih kupaca jesu sljedivost proizvoda ribarstva, zaštita potrošača, usklađivanje s pravnom stečevinom EU, informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda, kontrola i nadzor.

Voditeljica radionice još je jednom naglasila da se kao prvi kupac može registrirati subjekt u poslovanju s hranom koji je pravna ili fizička osoba, odnosno tvrtka ili obrt upisana u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, Odjeljak VII - Živi školjkaši ili Odjeljak VIII –Proizvodi ribarstva, kako je regulirano posebnim propisom o hrani (odobreni subjekti); registrirani objekt u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (ribarnica); upisani registrirani subjekti i objekti u poslovanju s hranom kod Ministarstva zdravstva (ugostitelji) i ovlaštenik povlastice za gospodarski ribolov – upisan u GISR.

Sudionici radionice ujedno su dobili detaljne informacije o tome kada započinje prva prodaja, gdje i kada se obavlja vaganje ulova te koje su iznimke, tko je odgovoran za vaganje, na koji način ispuniti upis u evidenciju vaganja, prodajnom listu, transportu, prodaji s plovila i drugim aktivnim pitanjima vezanim za stavljanje u promet proizvoda ribarstva.