Aktualno

Održana radionica na temu "Odredbe i postupci u segmentu vaganja i prve prodaje proizvoda ribarstva"
  • 13.12.2019.

FLAG „Tri mora“ i Obrtnička komora Zadarske županije, u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Sektor za nadzor i kontrolu ribarstva, organizirali su radionicu na kojoj su prezentirane odredbe i postupci u segmentu vaganja i prve prodaje proizvoda ribarstva

U prostorijama Coina, na Putu Murvice u Zadru održana je u četvrtak 12. prosinca 2019. godine s početkom u 10 sati radionica na temu "Odredbe i postupci u segmentu vaganja i prve prodaje proizvoda ribarstva" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i FLAG-a "Tri mora" u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Sektor za nadzor i kontrolu ribarstva.

Radionicu su vodili Tomislav Kiš, načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo u Upravi za veterinarstvo i sigurnosti hrane i Mislav Sokol iz  Sektora za nadzor i kontrolu ribarstva.

Tema i svrha radionice vezana je za objavu i provedbu odredbi "Pravilnika o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca" te "Pravilnika o postupku vaganja proizvoda ribarstva, evidencije vaganja te postupku i uvjetima odobravanja vaganja na ribarskim plovilima i u odobrenim objektima" čije se stupanje na snagu očekuje 16. prosinca 2019. godine.

Novi pravilnik definira "prvoga kupca" kao pravnu ili fizičku osobu, dakle tvrtku ili obrt koji se bavi kupovinom ribe, odnosno proizvoda ribarstva, i kupuje ih od proizvođača radi daljnje prodaje ili radi prodaje krajnjem potrošaču. Da bi to mogao obavljati prvokupac mora biti registriran sukladno Zakonu i Pravilniku. Kako bi ovaj koncept poslovanja zaživio napravljena je i mobilna aplikacija mOčevidnik u koju se upisuju podaci o ulovu u gospodarskom ribolovu i kojim bi se trabala zamijeniti izvješća o ulovu ili papirnati očevidnik. Putem aplikacije podaci se šalju izravno u bazu podataka Uprave ribarstva i njome se služe samo vlasnici plovila s kvotom za izlov igluna koji nemaju elektronički očevidnik, plovila u rekreativnom tunolovu, koćari i male plivarice.

Za potrebe provođenja zakona Ministarstvo je napravilo i poseban internetski Portal gospodarskog ribarstva (PGR) koji je dio geoinformacijskog sustava ribarstva (GISR) koji sadrži modul vaganja, prve prodaje, potvrde o preuzimanju te povezanost dokumenata s očevidnicima, izvješćima i s transportnim dokumentom.

Radionica  je koncipirana u četiri tematske cjeline; Registracija prvih kupaca i postupak prve prodaje, Predstavljanje Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te  registracija subjekata u poslovanju s hranom, Obveze u pogledu vaganja proizvoda ribarstva i Praktični dio – uvid u Portal gospodarskog ribarstva.

Sudionici radionice, ribari i predstavnici ribarskih udruženja te ugostitelji mogli su na praktičnom dijelu radionice aktivno sudjelovati i postavljati pitanja vezano za modul vaganja, prve prodaje, potvrde o preuzimanju te povezanost dokumenata s očevidnicima, izvješćima i s transportnim dokumentom.

Predstavnici Ministarstva obavijestili su zainteresirane sudionike da već danas mogu izvršiti registraciju u registar prvih kupaca putem  Portala gospodarskog ribarstva na adresi www.ribarstvo.hr/PGR.

Cjelokupni tekst Pravilnika o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca možete preuzeti ovdje

Cjelokupni tekst Pravilnika o postupku vaganja proizvoda ribarstva, evidencije vaganja te postupku i uvjetima odobravanja vaganja na ribarskim plovilima i u odobrenim objektima možete preuzeti ovdje