Aktualno

FLAG sudjelovao na konferenciji 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva
  • 19.10.2021.

U Hotelu Sheraton u Zagrebu održani su 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede

FLAG Tri mora sudjelovao je na konferenciji 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva koja se održavala u petak i subotu od 15. do 16. listopada 2021. godine u dvorani Hotela Sheraton u Zagrebu.

U okviru konferencije organiziran je sastanak FLAG-ova s Upravljačkim tijelom, Upravom ribarstva radi analize razdoblja na izmaku 2014-2020  te pregleda programa za  nadolazeće razdoblje 2021-2027 u cilju omogućavanja FLAG-ovima kvalitetne pripreme novog okvira za provedbu i otklanjanja uskih grla zahvaljujući iskustvima iz prethodnog razdoblja. 

Teme sastanka bile su analiza provedbe CLLD-a u okviru OPPR 2014.-2020., problematika provedbe projekata s obzirom na posljedice inflacije te provedba CLLD-a unutar Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine. 

Drugoga dana konferencije FLAG-ovi su imali priliku sudjelovati na službenom dijelu konferencije na kojoj je zbog epidemioloških mjera bio ograničen broj sudionika. Ključna tema drugog dana konferencije su Strateške smjernice za suočavanja s izazovima.

Nakon izlaganja Ministrice poljoprivrede, uslijedila je panel rasprava na temu perspektive poljoprivrede u novoj ZPP obilježenoj klimatskim promjenama. Konferencija je završena setom tema iz ribarstva, temama upravljanja resursima u Jadranu i korištenja EU fondova u ribarstvu.

Za FLAG-ove je iznimno zanimljiva i značajna završnica konferencije o aktualnim temama u ribarstvu. Predstavljene su smjernice i planovi koje će se provoditi kroz Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu 2021. do 2027., čija će alokacija biti veća od 300 milijuna eura. Značajna su četiri prioriteta: ribarstvo i očuvanje bioresursa, akvakultura, prerada i stavljanje na tržište, održivo plavo gospodarstvo i razvoj ribarskih te akvakulturnih zajednica te međunarodno upravljanje oceanima.

Više informacija o konfereciji može se pronaći na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede dok su video snimke konferencije dostupne na društvenim mrežama ovdje