Aktualno

FLAG “Tri mora” sudjelovala u organizaciji stručnog skupa “Novigradska dagnja-održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja”
  • 15.07.2019.

Stručni skup „Novigradska dagnja – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja“, peti po redu, održan je 22.lipnja 2019.godine u crkvi sv. Kate u Novigradu s početkom u 20:00h.

Stručni skup „Novigradska dagnja – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja“, peti po redu, održan je 22.lipnja 2019.godine u crkvi sv. Kate u Novigradu s početkom u 20:00h. Organizatori stručnog skupa bili su  Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijske grupa u ribarstvu „Tri mora“, Općina Novigrad i Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“. Održavanje skupa sufinancirano je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, sredstvima Općine Novigrad i sredstvima AGRRA-e.

Tema i naziv skupa proizašli su kao zajednička težnja svih suorganizatora  te posljedica dobre suradnje i usmjerenosti ka istom cilju  radi  povezivanja lokalne zajednice i razvoja lokalnog ruralnog  područja FLAG-a “Tri mora”. Osnovna namjera suorganizatora ovoga, 5 po redu stručnog skupa  je jačanje brenda Novigradske dagnje s ciljem razvoja okolišno prijateljskog gospodarstva, unaprijeđivanja i stvaranja prepoznatljivosti turističke gastro ponude te u konačnici doprinosa održivom razvoju sektora ribarstva.

Skup je otvorio Predsjednik udruge „Novigradska dagnja“, Branimir Baždarić, pozdravio sve prisutne te najavio temu i izlagače skupa. Tako su se na samom početku skupa ukratko predstavili organizatori i gosti; u ime općine Novigrad načelnik Joso Klapan, u ime Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, ravnatelj Vlado Kovačević, te u ime Lučke uprave Zadarske županije pomoćnik ravnatelja Vedran Zrilić. Nakon njihovog kratkog obraćanja uslijedilo je predavanje.

Uvodno predavanje održao je tajnik AGGRA-e te ujedno i predsjednik Udruge Novigradska dagnja Branimir Baždarić objasnivši dugotrajan proces dobivanja Zaštićene oznake izvornosti (ZOI) za brand “Novigradska dagnja”,a povodom rješenje Ministarstva poljoprivrede od 21. svibnja 2019. godine kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva „NOVIGRADSKA DAGNJA“ – zaštićena oznaka izvornosti.

Zatim je uslijedila prezentacija voditeljice LAGUR-a „Tri mora“ Marije Sjauš Baždarić s pregledom Mjere 1.3.2. Izgradnja, dogradnja i  opremanje komunalne infrastrukture za uspostavu prodajnih mjesta svježe ribe i gotovih proizvoda ribarstva, te uloga i zadaće Tijela i stručnih službi FLAG-a “Tri mora” u sustavu pripreme i odabira projekata radi implementacije LRSR “Tri mora”. Ujedno je najavljeno skoro raspisivanje prvog natječaja FLAG-a Tri mora.

Završno te izuzetno zanimljivo  izlaganje održao je predstavnik  Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, doc.dr.sc. Ivan Župan sa Sveučilišta u  Zadru na temu »Nove tehnologije uzgoja školjkaša – primjeri iz svijeta i mogućnosti primjene u Republici Hrvatskoj« pri čemu je istaknuo da je provođenje prve faze projekta u sklopu INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. je uspješno završeno, dok je u tijeku druga faza u kojoj biolog mora istražuje učinke primjene nove tehnologije te će dati preporuke za daljnji razvoj školjkarstva i primjenu nove tehnologije.

Akademik Slobodan Kaštela priveo je stručni skup kraju najavom proslave u povodu 800 godina konstrukcije tvrđave Fortica za 2020.